Passie Voor Beelden

aboutdaanDaan Hansen (1970-2013), fotograaf, legt zijn wereld vast met speelse en intuïtieve beelden.
Een scherp oog voor detail, en het toeval, creëren een nieuwe dimensie, waarin dromerige beelden worden afgewisseld met scherp belijnde grafische voorstellingen.
Ongepolijste, poëtische fotografie die vrolijke werelden oproept. Maar tegelijkertijd sterk abstracte, soms duistere beelden schept, die niettemin kwetsbaarheid uitstralen.

Fotograferen is een dagelijks terugkerend ritueel voor Daan Hansen. Een serieus, speels ritueel. Kijkverdrijf.
Zijn fotocamera’s bevinden zich onder handbereik. Zijn passie voor beelden krijgt vorm met behulp van een scala aan toestellen in eindeloze uitvoeringen, digitaal en analoog. Van wegwerpexemplaar tot  glasplaatcamera.

Elke handeling, alledaags of niet, kan het waard zijn om te worden vastgelegd.
Zijn huis, zijn buurt, zijn stad, zijn bakermat is Utrecht. Een horizon van ontelbare gebouwen.
Terwijl de tijd verstrijkt verandert het panorama van kleur. Dreigende wolkenformaties wisselen strakblauwe luchten af. Zijn camera’s vereeuwigen ze. In de verte het Utrechts baken, de Dom. Ze is er
meestal.

Hij zoekt het mysterie achter het beeld, datgene wat ongrijpbaar is.
Beelden die vragen oproepen, die emoties losmaken, die een onbestemd gevoel achterlaten of waar we gewoon om moeten lachen. Beelden die een narratieve meerwaarde bevatten.

Deze foto’s geven een inkijk in de wijze waarop Daan Hansen de wereld door zijn lens bekijkt. Zijn wereld, het diafragma van de geest, van passie en energie.
Passie voor beelden.